Så kommer du igång med att rensa hemma

Att ha ett fint och välordnat hem handlar inte, så som många tror om att ha massa dyra designprylar, utan det handlar istället om att ha ett hem som passar till den omgivning man har. Har man ett mycket stort hus, kan man få plats med en hel del prylar, men den lyxen har inte de flesta, och det innebär att vi bör undvika att proppa hela hemmet fullt med diverse prylar, som bara tar upp plats, och faktiskt får vårt hem att se mindre och mer rörigt ut. Detta är något de flesta redan vet, eller åtminstone känner på sig instinktivt, men det är ändå svårt för många att göra sig av med så kallade onödiga saker. Man kanske har en känslomässig koppling till en del saker, särskilt om man fått dem i present, eller så anser man att vissa saker kan vara bra att ha.

Med hjälp av denna guide kommer du dock lätt igång med att rensa hemma:

  • För att du ska kunna börja rensa i röran bör du veta vad röran består av. Gå därför igenom de prylar du har, även i skåp, förråd, och så vidare. Detta ger dig en överblick av var dina problemområden där hemma finns, och gör det även lättare att uppskatta tidsåtgången.
  • Vill du inte göra allt på en och samma gång, kan du rensa i röran ett rum i taget, ta t.ex. sovrummet och garderober en dag, vinden en annan och så vidare. Gör du saker i etapper känns även projektet mindre, vilket gör att det rent mentalt känns som en lättare uppgift.
  • Ta en titt på alla prylar du har, och fråga dig om varje sak antingen har en funktion (som faktiskt du har ett behov av), alternativt är dekorativ eller har ett affektionsvärde. Tänk dock på att du inte kan ha hur många dekorativa saker som helst där hemma, du bör sätta en gräns för dig själv, när det gäller hur många dekorativa saker du får ha i varje rum, innan du sätter igång.
  • Allt som inte är funktionellt, tillräckligt dekorativt eller har ett stort affektionsvärde bör du göra dig av med! Det är nämligen det enda sättet att rensa i röran på!
  • Vet du med dig att du har problem med att slänga saker, ta då hjälp av någon annan som inte har samma koppling till sakerna för att rensa hemma, t.ex. en god vän eller en familjemedlem, som lättare kan ta detta steg åt dig.
  • Nyhetsbrev

    Vill du få reda på vad som händer hos oss med automatik? Beställ vårt nyhetsbrev!